Spor o starostovskú stoličku v Žehre pokračuje

05.02.2009 Levoča

Žehra 5. februára (TASR) - Spor o post starostu v Žehre na Spiši po tom ako Ústavný súd Slovenskej republiky vyhlásil vlani ostatné komunálne voľby v obci za neplatné, naďalej pokračuje.
František Hadušovský, ktorý stál na čele samosprávy v predchádzajúcom volebnom období, sa dnes snažil prevziať úrad za asistencie dvoch členov Súkromno-bezpečnostnej služby (SBS). Bývalý starosta Marián Mižigár je však odhodlaný zotrvať v úrade do vyhlásenia výsledkov predčasných volieb, ktoré budú v apríli 2009, keďže podľa názoru jeho právnych zástupcov Zákon o obecnom zriadení ani zákon o voľbách do orgánov miest a obcí neupravuje postup, ako konať v prípade, keď sú voľby vyhlásené za neplatné.
V priestoroch Obecného úradu v Žehre dnes dominoval slovný súboj plný emócií, ktoré utlmil až príchod policajtov. Avizované preberanie funkcie sa teda nekonalo.
Chod obce s takmer 1800 obyvateľmi je paralyzovaný, keďže v polovici januára banky zablokovali Mižigárovi prístup k obecným účtom. Obavy občanov, že nedostanú sociálne dávky, sa však ukázali ako neopodstatnené. Zopár rodín, ktoré dovtedy poberali sociálne dávky prostredníctvom inštitútu osobitného príjemcu, dostali peniaze poštou. Hadušovský požiadal úrad práce, sociálnych vecí a rodiny v Spišskej Novej Vsi o presmerovanie dávok. Ako povedal pre TASR \"občania nemôžu byť rukojemníkmi\". Kandidovať na post starostu v aprílových doplňujúcich voľbách sa nechystá.
Podľa názoru právnych zástupcov M. Mižigára celú situáciu definitívne vyrieši až vyhlásenie, uskutočnenie a výsledky predčasných volieb.
 

Vyberte región